środa, 28 listopada 2012

Perły Oceanu na talerzu..



 Z racji usytuowania, Tajwan jest bogaty w we wszystkie rodzaje owoców morza, jakie człowiek może spożyć.  Otaczające go oceany, zapewniają zawsze świeże skorupiaki i ryby, toteż bez obaw można je spożywać  w myśl mody japońskiej – na surowo, czyli jako sashimi. 



 Co więcej, postęp technologiczny oraz udoskonalenie technik hodowli w pozytywny sposób wpłynęło na jakość jedzenia, dzięki czemu po niskiej cenie można skosztować wielu potraw. W szczególności na południu kraju,  w okolicach Kenting.


Wybierając się na posiłek do jednej z nadmorskich restauracji, należy być przygotowanym na to, iż klient sam wybiera jedzenie, z którego mają być zrobione dania. Dosłownie.


 W kulturze Tajwanu utarty jest zwyczaj zamawiania więcej niż jednej potrawy.  Koszt jest niewielki, a można nacieszyć się wieloma smakami za jednym razem. Bez obaw cała rodzina naje się do syta po naprawdę  niskich kosztach.


Klienci restauracji serwujących owoce morza, muszą być przygotowani na odrobinę pracy nad swoim daniem, albowiem nie będą go w stanie spożyć, jeśli nie dostaną się do mięsa. I tak np. krabie mięso należy wygrzebywać spod skorupki, natomiast krewetkę należy obrać z pancerzyka. 



Każdy turysta, odwiedzający Tajwan powinien jeden wieczór stricte poświęcić na czerpanie przyjemności smakowych tej kuchni. Nigdzie indziej na świecie nie będzie miał okazji spróbować  tego typu specyfików za tak małe pieniądze. Wariacja sposobów przyrządzania na pewno przekona i zagorzałych przeciwników ryb.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz