Z racji usytuowania, Tajwan jest bogaty w we wszystkie
rodzaje owoców morza, jakie człowiek może spożyć. Otaczające go oceany, zapewniają zawsze
świeże skorupiaki i ryby, toteż bez obaw można je spożywać w myśl mody japońskiej – na surowo, czyli
jako sashimi.
Co więcej, postęp
technologiczny oraz udoskonalenie technik hodowli w pozytywny sposób wpłynęło na
jakość jedzenia, dzięki czemu po niskiej cenie można skosztować wielu potraw. W
szczególności na południu kraju, w
okolicach Kenting.
Wybierając się na posiłek do jednej z nadmorskich
restauracji, należy być przygotowanym na to, iż klient sam wybiera jedzenie, z
którego mają być zrobione dania. Dosłownie.
W kulturze Tajwanu
utarty jest zwyczaj zamawiania więcej niż jednej potrawy. Koszt jest niewielki, a można nacieszyć się
wieloma smakami za jednym razem. Bez obaw cała rodzina naje się do syta po
naprawdę niskich kosztach.
Klienci restauracji serwujących owoce morza, muszą być
przygotowani na odrobinę pracy nad swoim daniem, albowiem nie będą go w stanie
spożyć, jeśli nie dostaną się do mięsa. I tak np. krabie mięso należy
wygrzebywać spod skorupki, natomiast krewetkę należy obrać z pancerzyka.
Każdy turysta, odwiedzający Tajwan powinien jeden wieczór stricte
poświęcić na czerpanie przyjemności smakowych tej kuchni. Nigdzie indziej na
świecie nie będzie miał okazji spróbować
tego typu specyfików za tak małe pieniądze. Wariacja sposobów
przyrządzania na pewno przekona i zagorzałych przeciwników ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz