Kebab jaki jest, każdy widzi- buła, mięso i mnóstwo warzyw. Do tego dorzucamy sos i gotowe!
Ale czy prawdziwy, turecki kebab wygląda tak, jak ten z budki z fast foodem?
Przekonajmy się!
W Turcji, nazwa kebab odnosi się do różnorodnych dań mięsnych. Nam, kojarzy się zazwyczaj z döner kebabem, który podaje się w bułce. W Turcji jest to mięso grillowane, mielone, podawane z dodatkami.
Oto kilka najpopularniejszych w Turcji rodzajów kebaba:
Iskender kebab
Jak w każdym kebabie, najistotniejszym elementem potrawy jest cięte mięso. Podawane jest z sosem pomidorowym i masłem. Mięso ułożone jest na nasączonych olejem kawałkach chleba, a obok nakładany jest jogurt.
Urfa kebab
Dürüm
Przypomina tortillę, choć nią nie jest! Dürüm, to przygotowywane na patyczkach mięso, które po przyżądzeniu zdejmuje się na lawasz- ormiański chleb. Po dodaniu sałaty, cebuli i pomidorów, całość zawija się w apetyczne ruloniki.
Na koniec propozycja trunku, idealnie pasującego do kebaba :) Charakterystyczne, tureckie piwo!
To tylko kilka z propozycji kebabów, jakie serwuje Turcja.
Jedno jest pewne- wszystkie są wyborne!
Już jutro słodkości prosto z Turcji! Zapraszamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz