wtorek, 20 listopada 2012

Kebab turecki vs kebab z rodzimego podwórka...

Kebab jaki jest, każdy widzi- buła, mięso i mnóstwo warzyw. Do tego dorzucamy sos i gotowe!

Ale czy prawdziwy, turecki kebab wygląda tak, jak ten z budki z fast foodem?
Przekonajmy się!



W Turcji, nazwa kebab odnosi się do różnorodnych dań mięsnych. Nam, kojarzy się zazwyczaj z döner kebabem, który podaje się w bułce. W Turcji jest to mięso grillowane, mielone, podawane z dodatkami. 


Oto kilka najpopularniejszych w Turcji rodzajów kebaba:



Iskender kebab




Jak w każdym kebabie, najistotniejszym elementem potrawy jest cięte mięso. Podawane jest z sosem pomidorowym i masłem. Mięso ułożone jest na nasączonych olejem kawałkach chleba, a obok nakładany jest jogurt.

Urfa kebab


Przyrządzony oczywiście z mięsa baraniego. Jego nazwa pochodzi od miasta leżącego w południowo - wschodniej Turcji. Podaje się go z grillowaną cebulą, pomidorami, sałatą oraz z dodatkiem kaszy tureckiej- bulgur. 

Dürüm

 

Przypomina tortillę, choć nią nie jest! Dürüm, to przygotowywane na patyczkach mięso, które po przyżądzeniu zdejmuje się na lawasz- ormiański chleb. Po dodaniu sałaty, cebuli i pomidorów, całość zawija się w apetyczne ruloniki. 

 

Na koniec propozycja trunku, idealnie pasującego do kebaba :)  Charakterystyczne, tureckie piwo!




To tylko kilka z propozycji kebabów, jakie serwuje Turcja.
Jedno jest pewne- wszystkie są wyborne! 


Już jutro słodkości prosto z Turcji! Zapraszamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz