wtorek, 20 listopada 2012

Lahmacun- pizza w Tureckim wydaniu

Jak powszechnie wiadomo, w Turcji najczęściej stosowanym do potraw mięsem jest baranina oraz jagnięcina.

Właśnie z jagnięciną związany jest kolejny przysmak rodem z Turcji...



Lahmacun, czyli turecka pizza, na bardzo cienkim cieście, podawana jest z mielonym mięsem jagnięcym oraz warzywami. 


Lahmacun podawany jest w formie plastrów, które można zwijać, lub w postaci placka, którego składa się na pół.




Obowiązkowym dodatkiem do lahmacuna jest natka pietruszki. Potrawę można również skropić cytryną. 

Ważnym dodatkiem do potrawy jest popularny turecki napój- ayran. Ayran wytwarzany jest z jogurtu i wody, z dodatkiem soli, niekiedy pieprzu.


 
Lahmacun kosztuje zaledwie kilka lirów tureckich. Potrawa jest pyszna i sycąca!
Sprzedawana jest w każdym barze i restauracji. 

Można ją bez trudu przygotować w domu używając jagnięciny, bądź zastępując je wołowiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz