Jak powszechnie wiadomo, w Turcji najczęściej stosowanym do potraw mięsem jest baranina oraz jagnięcina.
Właśnie z jagnięciną związany jest kolejny przysmak rodem z Turcji...
Lahmacun, czyli turecka pizza, na bardzo cienkim cieście, podawana jest z mielonym mięsem jagnięcym oraz warzywami.
Lahmacun podawany jest w formie plastrów, które można zwijać, lub w postaci placka, którego składa się na pół.
Obowiązkowym dodatkiem do lahmacuna jest natka pietruszki. Potrawę można również skropić cytryną.
Ważnym dodatkiem do potrawy jest popularny turecki napój- ayran. Ayran wytwarzany jest z jogurtu i wody, z dodatkiem soli, niekiedy pieprzu.
Lahmacun kosztuje zaledwie kilka lirów tureckich. Potrawa jest pyszna i sycąca!
Sprzedawana jest w każdym barze i restauracji.
Można ją bez trudu przygotować w domu używając jagnięciny, bądź zastępując je wołowiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz