Poznaniacy mają "pyrę" a Turcja ma...kumpira!
Zobaczcie jakie cuda, przygotowane z ziemniaka można zjeść w tureckiej restauracji!
Kumpir- pieczony ziemniak z dodatkami.
Owinięty w folię aluminiową ziemniak jest pieczony, a następnie przekrawany na pół.
Jego środek mieszany jest z serem żółtym kaşar (miękki ser z mleka owczego) i masłem.
Do tego dodatki- od wyboru do koloru!
Co kto lubi- obowiązkowo keczup lub majonez, kukurydza, groszek, oliwki, krojona szynka, marynowane ogórki i „sałatka rosyjska” (sałatka z pokrojonych w kostkę ziemniaków i warzyw, mięsa, z majonezem).
Cena?
Od 5 do 10 lirów tureckich, czyli 15-20 złotych.
Gdzie?
Restauracje oraz przyuliczne bary, których właściciele nawołują przechodniów do odwiedzenia ich lokalu.
A do kumpira?
Np. turecka sałatka- czyż nie wygląda smacznie?
Pyszny smak gwarantowany!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz