niedziela, 18 listopada 2012

Turecki sposób na ziemniaka...

Poznaniacy mają "pyrę" a Turcja ma...kumpira!

Zobaczcie jakie cuda, przygotowane z ziemniaka można zjeść w tureckiej restauracji!




Kumpir- pieczony ziemniak z dodatkami. 

Owinięty w folię aluminiową ziemniak jest pieczony, a następnie przekrawany na pół. 

Jego środek mieszany jest z serem żółtym kaşar (miękki ser z mleka owczego) i masłem.

Do tego dodatki- od wyboru do koloru!

Co kto lubi- obowiązkowo keczup lub majonez, kukurydza, groszek, oliwki, krojona szynka, marynowane ogórki i „sałatka rosyjska” (sałatka z pokrojonych w kostkę ziemniaków i warzyw, mięsa, z majonezem).

 



Cena? 

Od 5 do 10 lirów tureckich, czyli 15-20 złotych.

Gdzie?

Restauracje oraz przyuliczne bary, których właściciele nawołują przechodniów do odwiedzenia ich lokalu. 

 A do kumpira?

 Np. turecka sałatka- czyż nie wygląda smacznie?





Pyszny smak gwarantowany!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz